דלהי Delhi היא בירת הרפובליקה של הודו, שמה בהינדי דילי.
בדלהי יושבים כל מוסדות השלטון של כלל הרפובליקה ההודית. היא אחת מהטריטוריות שאינן משתייכות לאף אחת מהמדינות שבפדרציה ההודית ונשלטת ישירות על ידי השלטון המקומי.
עיר תוססת המהווה את אחד המרכזים העיקריים של היבשת ההודית, מבחינה כלכלית, חברתית, תרבותית ושלטונית .
כיום דלהי היושבת ממערב לגדות נהר היאמונה Jamuna River, מונה כ- 18 מליון תושבים ויושבת על שטח של 1483 קמ”ר.
העיר דלהי מחולקת ל”דלהי העתיקה” – Old Delhi ולדלהי החדשה New Delhi:
.
דלהי העתיקה – צמודה אל גדות ה”יאמונה” בפינה הצפון מזרחית של דלהי, מוזכרת בכתבים העתיקים ההודים כמרכז יישובי עוד מהאלף הראשון שלפני הספירה. מאז עברה ידיים רבות, ידעה כובשים זרים, נבנתה, נהרסה ושינתה את שמה שוב ושוב. הבסיס של דלהי העתיקה, זו שאנו רואים היום, נבנה על ידי הקיסר המוגולי שאה-ג’אהן, במאה ה- 17 ונקראה, אז, על שמו “שאחג’הנאבד” (עירו של הקיסר ג’אהן).
אחד השווקים הגדולים, הצפופים ויחד עם זאת המגוונים והצבעוניים של הודו בכלל ודלהי בפרט, נמצא בדלהי העתיקה ונקרא “צ’נדני-צ’וק” Chandeni-chock.
אתרים היסטוריים בדלהי העתיקה הם: “המבצר האדום Red Fort, “המסגד הגדול” / או “מסגד יום השישי” Jama-Masjeed וה”ראג’-גהט” Raj-Ghat, היא גהט השריפה של “גדולי האומה ההודית” הנמצאת על גדות נהר היאמונה.
.
דלהי החדשה – היא יצירה של השלטון הבריטי הממושך שהיה בהודו ובשנת 1917 העבירו אליה הבריטים את מוסדות השלטון (מכלכתה – היום קולקטה) ובנו בה את “השדרה המלכותית” Raj-Path, שקצה המערבי מתחיל בבית הנשיא (לידו בנייני הממשל ובית הפרלמנט) ומסתיימת בקצה המזרחי, באנדרטת “שער הודו” India gate.
בשונה מדלהי העתיקה, דלהי החדשה, מאופיינת במרחבים פתוחים ובשכונות עמידות, בעיקר בחלקיה הדרומיים.
דלהי החדשה הולכת ומתרחבת כל הזמן למערב ולדרום. גבולות הטריטוריה יוצרות “ערי- לווין” מסביב לדלהי, אשר נמצאות במדינות השכינות לה: הרייאנה Hariyana ממערב ומדינת “אוטר-פרדש UP ממזרח.
מרכזים ידועים בדלהי החדשה: “פהרגנג'” Paharganj ובתוכו ה”מיין-בזאר” המהווה את “מרכז התרמילאות” בדלהי, הכיכר המרכזית של העיר נקראת “קונוט-פלייס” Connaught-Place והשוק שלאורך רחוב “ג’ן-פאת'” Jan-Path היוצא ממנה.
.
אתרים נוספים מומלצים לביקור בדלהי:
מקדש אקשרדהם Akshardham temple -מקדש חדש ומרהיב ביופיו המוקדש למורה הרוחני סוואמי נאראיאן.
כותוב מינאר Qutub Minar – מונומנט שהוא אתר מורשת עולמית. מינארט מרשים ביותר שמסמל גם את תחילת הפלישות המוסלמיות להודו.
מקדש הלוטוס של הבהאים – Lotus Temple. מקדש בהאי אשר בנוי לפי מוטיב פרח הלוטוס
קבר הומאיון Humayun’s Tomb – קברו של השליט המוגהולי השני, מכונה לעיתים ‘הטאג’ מהאל של דלהי’ גם הוא נחשב לאתר מורשת עולמית.
המקדש הסיקהי Bangla Sahib Gurudwara – מומלץ מאד לבקר שם למי שלא מגיע למקדש הזהב הסיקהי באמריטסאר.
לחובבי האומנות וההיסטוריה כדאי לבקר במוזיאון ההודי הלאומי ובגלריה הלאומית לאומנות מודרנית
.